Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Η «μαύρη πορεία» των ανθρακωρύχων έφτασε στη Μαδρίτη …


Φορώντας κίτρινα γιλέκα και κράνη στα κεφάλια εκατοντάδες απεργοί ανθρακωρύχοι που παίρνουν μέρος στην αποκαλούμενη «μαύρη πορεία» έφτασαν νωρίτερα το μεσημέρι στη Μαδρίτη, βαδίζοντα εκατοντάδες χιλιόμετρα από τη βόρεια Ισπανία.
Οι απεργοί ανθρακωρύχοι παίρνουν μέρος στη μεγαλύτερη διαδήλωση του κλάδου τα τελευταία χρόνια.
Υπό τα συνθήματα «Νάτοι, είναι οι ανθρακωρύχοι!» και «Η Μαδρίτη καίγεται», η πορεία που έφτασε από την Αραγονία, της βορειοανατολικής Ισπανίας, διέσχισε το πρωί τα τελευταία χιλιόμετρα μέχρι την ισπανική πρωτεύουσα και συναντήθηκε με μια άλλη πορεία που προερχόταν από τις περιοχές των Αστούριων και της Λεόν, στη βορειοδυτική Ισπανία.


Όλοι μαζί αναμένεται να συμμετάσχουν αργότερα το βράδυ σε μια νυχτερινή πορεία προς το κέντρο της Μαδρίτης, ενώ αύριο θα πραγματοποιήσουν διαδήλωση ως το υπουργείο Βιομηχανίας.
Οι ανθρακωρύχοι διένυσαν με τα πόδια εκατοντάδες χιλιόμετρα, φορώντας κόκκινα φουλάρια και μαύρα πουκάμισα στα οποία είχαν γράψει: «Όχι στο κλείσιμο των ανθρακωρυχείων».
Οι ανθρακωρύχοι απεργούν εδώ και δύο μήνες διαμαρτυρόμενοι για τη μείωση των δημοσίων επιδοτήσεων του τομέα που αποφάσισε η κυβέρνηση της χώρας, η οποία, όπως λένε οι ίδιοι καταδικάζει το επάγγελμά τους. Η ισπανική κυβέρνηση πιέζεται από τις Βρυξέλλες να σταματήσει να χορηγεί κρατικές επιδοτήσεις στον τομέα των ανθρακωρυχείων με καταληκτική ημερομηνία το 2018. Ήδη η κυβέρνηση Ραχόι αποφάσισε την μείωση κατά 63% των σχετικών επιδοτήσεων μέχρι τα τέλη της φετινής χρονιάς, γεγονός που κατά τους απεργούς θα σημάνει την απώλεια περίπου 30.000 θέσεων εργασίας.








Δεν υπάρχουν σχόλια: