Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Προχωρούν και χωρίς τη ΔΗΜΑΡ - Σε ένα άρθρο τα μέτρα.

Σχόλιο.. Οι εμμονές κάθε καθεστώτος λίγο πριν από την πτώση του....
Να σημειωθεί πως η ΔΗΜΑΡ δεν ψηφίζει τα εργασιακά (τουλάχιστον προς το παρόν). Για όλο το "άλλο το πακέτο" είναι απόλυτα σύμφωνη!!.
Αποφασισμένος να προχωρήσει στην προώθηση των μέτρων, ακόμη και χωρίς τη Δημοκρατική Αριστερά, εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Μετά την άρνηση του Φώτη Κουβέλη να στηρίξει τις ρυθμίσεις στα εργασιακά, το Μέγαρο Μαξίμου - που αντιμετωπίζει ασφυκτικά χρονοδιαγράματα - επιλέγει το δρόμο της άμεσης υπερψήφισης των μέτρων από τη Βουλή σε ένα νομοσχέδιο. «Όλα τα μέτρα θα πάνε στη Βουλή σε ένα άρθρο», δήλωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Στρουνάρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην ψήφιση των νέων μέτρων και πως ο πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Π.Τσακλόγλου, είναι εξουσιοδοτημένος να ενημερώσει το Euroworking Group πως η διαδικασία για τη θεσμοθέτηση του πακέτου προχωρά.
Αναφερόμενος στις διαφωνίες της ΔΗΜΑΡ για τα εργασιακά, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι είναι το μοναδικό αγκάθι στη συμφωνία και εξέφρασε την ελπίδα το κόμμα του Φώτη Κουβέλη να συναινέσει το συντομότερο δυνατόν. Πάντως, δεν άφησε κανένα ενδεχόμενο ανοιχτό για υπαναχώρηση στα αιτήματα της ΔΗΜΑΡ, και ειδικά στην κατάθεση των εργασιακών σε ξεχωριστό άρθρο, λέγοντας πως αντιστοίχως και το ΠΑΣΟΚ θα ήθελε 15 διαφορετικά άρθρα, «και θα είχε και δίκιο».

Ερωτηθείς εάν θα υπήρχε πρόβλημα σε περίπτωση που δεν θα συμφωνούσε η Δημοκρατική Αριστερά, ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι «δεν θα είναι ωραίο ένα από τα κόμματα να μην συμμετάσχει».

Ήδη από το πρωί πληροφορίες ανέφεραν πως η κυβέρνηση εγκαταλείπει το σενάριο της κατάθεσης των εργασιακών και δημοσιονομικών μέτρων σε ξεχωριστά νομοσχέδια, που ζητά η ΔΗΜΑΡ, η οποία επιμένει στην άρνησή της να ψηφίσει τα εργασιακά εκτιμώντας ότι υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες. Η μεταστροφή αυτή οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι αν το εργασιακό έλθει σε ξεχωριστό άρθρο τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν διαρροές και από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΝΔ.

Το απόγευμα στις 17:30 συνεδριάζει εκτάκτως η εκτελεστική επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, για να συζητήσει τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα και τη θέση του κόμματος μπροστά στη σημερινή πραγματικότητα. Κύκλοι της ΔΗΜΑΡ εκτιμούσαν το βράδυ της Τετάρτης ότι τα εργασιακά μέτρα θα αποτελέσουν ξεχωριστό νομοσχέδιο, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα καταψήφισής τους.

Στη συνεδρίαση χθες το απόγευμα της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ, ο πρόεδρος Φ.Κουβέλης εισηγήθηκε την καταψήφιση των μέτρων, υπογραμμίζοντας ότι «είτε η ΔΗΜΑΡ εκβιαστεί, είτε κατατεθούν τα μέτρα σε ξεχωριστό άρθρο, θα στηρίξουμε τη στάση μας με όλα τα ρίσκα που εμπεριέχει». Ο κ. Κουβέλης σημείωσε πάντως ότι δεν επιθυμεί τη δημιουργία ενδοκυβερνητικής κρίσης.

Ο Τύπος της Πέμπτης αναφέρει πως ο Αντώνης Σαμαράς, στέλνοντας προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα «όλα ή τίποτα», δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεων, ανεξάρτητα από τη στάση που θα κρατήσει η ΔΗΜΑΡ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σχολίασε ότι «η προσπάθεια της ΔΗΜΑΡ να βρει ισοδύναμα είναι ευπρόσδεκτη. Σήμερα, όμως, η διαφορά είναι "περί όνου σκιάς"».

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος (σ.σ.: σε μια συνεδρίαση στην επιτροπή Οικονομικών και μια συνεδρίαση στην Ολομέλεια) και αμέσως μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας θα κατατεθεί στη Βουλή και ο προϋπολογισμός για το 2013, στον οποίο θα εγγραφούν οι οικονομικές επιπτώσεις των δημοσιονομικών μέτρων.

Ψηφίζονται μέχρι 12 Νοεμβρίου

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε στη Βουλή ότι και τα δύο νομοθετήματα θα πρέπει να είναι ψηφισμένα μέχρι τις 12 Νοεμβρίου, οπότε και θα συνεδριάσει το Eurogroup, προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Με το σχεδιασμό αυτό φέρεται να συμφωνεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγελος Βενιζέλος, ο οποίος την Τετάρτη επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους απέναντι στις διαφαινόμενες εξελίξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Αντίθετη με την ψήφιση των μέτρων σε δύο νομοσχέδια φαίνεται πως είναι και ητρόικα, η οποία σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, διευκρινίζει ότι «εάν σπάσει το πακέτο, θα σπάσουν και οι δόσεις».

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ερωτηθείς αν έχει επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στην τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση απάντησε «προς το παρόν όχι». Σημείωσε ωστόσο ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος και ότι οι διαβουλεύσεις βρίσκονται στην τελική φάση.

Τη νύχτα, ανακοίνωση εξέδωσε και το ΔΝΤ αναφέροντας ότι «οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές συνεχίζονται, πως έχει σημειωθεί πρόοδος τις τελευταίες ημέρες, αλλά εκκρεμούν ορισμένα ζητήματα που θα πρέπει να συμφωνηθούν ώστε να επιτευχθεί πλήρης συμφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο».
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: