Προβάδισμα 1,5 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας ALCO, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα».
Στη πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 20,9% των ψηφοφόρων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 19,4%. Σταθερά τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή, με 10,8%, και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 6,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,6%, το ΚΚΕ με 4,5%, ενώ η ΔΗΜΑΡ φαίνεται να δίνει τη μάχη για να μπεί στο κοινοβούλιο συγκεντρώνοντας το 3%.
Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή η ΝΔ πάντως σημειώνει πτώση από 24,9% σε 24,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ άνοδο από 22,1% σε 22,5%. Η Χ.Α από 11% σε 12,5%, το ΠΑΣΟΚ από 5,8% σε 7,5%, οι ΑΝΕΛ και το ΚΚΕ σταθεροί.  Από 5,2% σε 5,3% το κόμμα του κ. Καμένου και από 5,1% σε 5,2% το κόμμα του κ. Κουτσούμπα ενώ η ΔΗΜΑΡ από 4,1% περιορίζεται στο 3,5% με βάση τη μέτρηση της ίδιας εταιρείας το Μάιο.

Οι πολίτες στην στην πλειοψηφία τους (53%), με άξονα τους ψηφοφόρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, εκτιμούν ότι η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα προκαλέσει προβλήματα μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου, ενώ οι ψηφοφόροι των δύο συμπολιτευόμενων κομμάτων εκτιμούν ότι μεταξύ των δύο ηγετών της κυβέρνησης θα υπάρχει καλή συνεργασία.
Σε ό,τι αφορά την ΕΡΤ, η πλειοψηφία των πολιτών (68%) τοποθετούνται θετικά στις ριζικές αλλαγές στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, σε αντίθεση με 25% εξ αυτών, που δεν τις επιθυμούν. Η ALCO δεν διευκρινίζει όμως εάν στις "ριζικές αλλαγές στη δημόσια ραδιοτηλεόραση" συμπεριλαμβάνεται και το "μαύρο" στην οθόνη της ΕΡΤ.
Η δημοσκόπηση της ALCO διεξήχθη σε δείγμα 1.000 ατόμων από ολόκληρη την Ελλάδα, την περίοδο 25 με 27 Ιουνίου.
aygi