Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Πιο δεξιός... πεθαίνεις!

Της Μαριάννας Πολυχρονιάδου 
Το ομολογώ. Έχω επιφυλάξεις για το ποιος εκ των δύο είναι πιο νεοφιλελεύθερος από τον άλλον! Το ΠΑΣΟΚ ή η Ν.Δ.; Προσωπικά θεωρώ ότι "ευτυχώς" που... υπάρχει και η Ν.Δ. στη σημερινή κυβέρνηση και δεν κυβερνάει μόνο του το ΠΑΣΟΚ γιατί έτσι όπως έχει πλέον μεταλλαχθεί το τελευταίο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μου φέρνει πιο... Κεντροδεξιά. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος πάλι μου κάνει πιο... κεντροαριστερός. Για να μην αναφερθώ στον Πάνο Παναγιωτόπουλο (καλά αυτός ήταν ανέκαθεν και "κρυπτοκόκκινος") που μου θυμίζει ολίγον από... αριστερή πασιονάρια έναντι των εναπομεινάντων του πρώην όλου ΠΑΣΟΚ!
Σταματώ όμως εδώ το ιδεολογικό μου παραλήρημα για να μη θεωρηθώ και εγώ "κρυπτοδεξιά" και εξηγούμαι προς αποφυγήν παρεξηγήσεων. Σε ποιες ακροδεξιές επιδείξεις, σε ποια νεοφιλελεύθερη άσκηση, το ΠΑΣΟΚ στη μετά Μνημονίων εποχή κλήθηκε να δώσει εξετάσεις και δεν τις πέρασε με άριστα; Ποιο σπαγγάτο και ποια κυβίστηση δεν έκανε στις ιδεολογικές αρχές του, ποιες κορύνες και ποιες κορδέλες δεν χρησιμοποίησε για να παραμείνει εντός εξουσίας, σε ποιους κρίκους δεν κρεμάστηκε και δεν μας κρέμασε (παρ' όλο που στο σπίτι του Βενιζέλου δεν συνηθίζουν να μιλούν πια για σχοινί), σε ποια εντέλει δοκό ισορροπίας της τρόικας δεν καρκινοβάτησε μέχρι να σωριαστεί σαν τον... Εύζωνα στο Σύνταγμα, ανάσκελα και να παρασύρει και όλη μαζί τη χώρα;

Το ξαναομολογώ. Και ας με θεωρήσουν και... κρυπτοδεξιά! Όχι, δεν έχω πρόβλημα με τη Ν.Δ.(πρόβλημα βεβαίως έχω, αφού είμαι πολίτης αυτής της χώρας και όχι της... Γης του Πυρός, όπως και τα τρία τέταρτα περίπου των πολιτών της ελληνικής επικράτειας με την ασκούμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική της) αλλά ως ψηφοφόρος δεν έχω πρόβλημα διότι δεν μπορώ και δεν θα μπορούσα να ελπίζω και σε κάτι καλύτερο από ένα κόμμα νεοφιλελεύθερο που δεν... ευαγγελίζεται (εκ του Ευάγγελος) σοσιαλισμό. Γι' αυτό και δεν το ψήφισα! Σ' ένα κόμμα που δεν πιστεύει (λόγω της ιδεολογίας του) και δεν υποσχέθηκε κοινωνικό κράτος πρόνοιας.

Βεβαίως ο Αντ. Σαμαράς στο Ζάππειο υποσχέθηκε ότι δεν θα συνεργαστεί ποτέ με τους "σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ που κατέστρεψαν τη χώρα" αλλά τι πταίει και αυτός ο νεοφιλελεύθερος αν ο Βενιζέλος του τη βγήκε από τα... δεξιά; Να του πει δεν σε θέλω γιατί κάποτε άλλα έλεγες και άλλα πίστευες; Ε, δεν πειράζει τα έχουν αυτά οι μεγάλες κεντρο-ακρο-δεξιές οικογένειες! Σημασία εξάλλου δεν έχει τι λέει κανείς αλλά τι πράττει. Και υπ' αυτή την έννοια το ΠΑΣΟΚ του Ευ. Βενιζέλου δεν είναι ανακόλουθο στη μετά Μνημονίων νεο-φιλελεύθερη πορεία του.

Οι ψηφοφόροι του δεν ξέρω πόσο σοσιαλιστές αισθάνονται αλλά νομίζω ότι αυτό το 4% που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις (αν και προσωπικά δεν πιστεύω στους δημοσκόπους και στις χαρτορίχτρες, εμπιστεύομαι περισσότερο τους αστρολόγους όταν πρόκειται για σοβαρές πολιτικές εκτιμήσεις, όπερ και θα του έδινα ένα ελαφρύ προβάδισμα έναντι του κόμματος του κ. Τζήμερου, που θεωρώ ότι αδικείται κατάφωρα από τους δημοσκόπους) συνάδει με το μονεταριστικό μοντέλο ανάπτυξης, που επιθυμεί ο Ευ. Βενιζέλος και που ακόμη και οι οπαδοί του Μπους τζούνιορ το είχαν το τελευταίο διάστημα αποκηρύξει, αντικαθιστώντας τον μονεταριστή κεντρικό τραπεζίτη της Fed, Alan Greenspan από τον νεο-κεϊνσιανό Ben Bernanke...

Τώρα, αν κάποιοι ψηφίζουν Ν.Δ. και θέλουν κοινωνικό κράτος και παροχές ας πάνε σε οφθαλμίατρο. Ειδικά αυτή την περίοδο, που ανέλαβε υπουργός Υγείας και ο Α. Γεωργιάδης! Γιατί και εγώ ήθελα κάποτε να γίνω αεροπόρος αλλά πρώτα πέρασα εξετάσεις για αχρωματοψία. Αν κάποιοι μπερδεύουν τη σημειωτική των χρωμάτων του ουράνιου τόξου δεν τους φταίνε τα ψηφοδέλτια!

Επομένως επικοινωνιακά θεωρούμε "ματ" την κίνηση Βενιζέλου στην πολιτική σκακιέρα γιατί μια και αναφερθήκαμε σε οφθαλμολογικά θέματα μόνο κοντόφθαλμος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ο σημερινός αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και όσα και αν έχει κανείς να του καταλογίσει μόνο για ηλιθιότητα δεν μπορεί να τον εγκαλέσει. Γιατί από ποια δεξαμενή θα μπορούσε το σημερινό ΠΑΣΟΚ να αντλήσει πλέον ψήφους σε επικείμενες εκλογές; Μα, προφανώς μόνο από τη μεγάλη κεντροδεξιά οικογένεια! Και προς τούτο ο σημερινός αρχηγός του ΠΑΣΟΚ πλειοδοτεί σε νεοφιλελεύθερες επιλογές και ομνύει σε δεξιούς ψηφοφόρους γιατί γνωρίζει ότι έχει χάσει πια ανεπιστρεπτί το ακροατήριο της μεγάλης κεντροαριστερής οικογένειας.

Άρα; Ίσως και να έχει αρχίσει να βλέπει τον εαυτό του στο τιμόνι της δεξιάς παράταξης. Μόνο που λογαριάζει χωρίς τον... Σαμαρά, χωρίς τους καραμανλικούς, χωρίς την Μπακογιάννη. Η Δεξιά εξάλλου έχοντας πίσω της μακρά παράδοση σε εμφύλιους είναι γνωστό ότι δεν ορρωδεί σε "αδελφο-κτονίες", μηδενός εξαιρουμένου και του σημερινού συνοδοιπόρου της. Γιατί μπορεί, όπως θα έλεγε και ένας παλιός συμπαίκτης του κ. Βενιζέλου από το γνώριμο γήπεδό του, "το ΠΑΣΟΚ να γνωρίζει από σκληρό ροκ" αλλά και η Ν.Δ. γνωρίζει από... καλαματιανό, που όσο και αν φαίνεται δεν είναι και τόσο εύκολος χορός όσο δείχνει!

Για να μην αναφερθούμε στα άλλα είδη που είναι σαφώς σκληρότερα από το ροκ και στα οποία η Δεξιά διαθέτει βιρτουόζους τόσο στον πυρρίχειο όσο και στην πεντοζάλη... Ένα, είναι σίγουρο. Ότι η Ν.Δ. σήμερα έχει αποκτήσει περισσότερες συνιστώσες απ' όσες ο... ΣΥΡΙΖΑ και περισσότερους επίδοξους μνηστήρες του θρόνου απ' ότι η... Πηνελόπη!

*Η Μαριάννα Πολυχρονιάδου είναι καθηγήτρια, διδάκτωρ Πολιτικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
(marpolychroniadou@yahoo.gr)

Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: