Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

560 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ ΣΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΑΠΟ ΝΕΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΙΠΕΡΓΙΑ πρώην ΒΟΥΛΕΥΤΗ
Σε προηγούμενο άρθρο μου με τίτλο "Οι κερδοσκόποι των αγορών και οι διαρθρωτικές αλλαγές στην Ηλεκτρική Ενέργεια", προέβλεψα ότι, πέρα από τις επιβαρύνσεις του 1 δις που ήταν μέχρι τότε οι "διαρθρωτικές" αλλαγές στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας (αμοιβή αποδεικτικών διαθεσιμότητας ισχύος, ΕΤΜΕΑΡ κλπ.), υπήρχε πρόβλημα με το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού στον ΛΑΓΗΕ από τον οποίο πληρώνονται οι παραγωγοί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η λύση βρέθηκε.
Με απόφαση της (663/30.12.2013), η ΡΑΕ, ακολούθησε την πεπατημένη οδό της επιβάρυνσης των λαϊκών στρωμάτων και αύξησε τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, σε μια περίοδο μάλιστα που έχουν γονατίσει από τη γενικότερη πολιτική και πολλά νοικοκυριά δεν έχουν να πληρώσουν το λογαριασμό του ρεύματος παραμένοντας στο σκοτάδι.
Πιο συγκεκριμένα, οι αυξήσεις γίνονται στο ειδικό τέλος μείωσης εκπομπών αέριων ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) που πληρώνουν  με τις πάγιες χρεώσεις όλοι οι καταναλωτές του ηλεκτρικού ρεύματος. Το τέλος αναπροσαρμόζεται από 01.03.2014 από 84% έως και 157%. Έτσι λογαριάζουν η κυβέρνηση και η ΡΑΕ ότι θα βρεθούν τα 560 εκατομμύρια Ευρώ για να πληρωθούν οι παραγωγοί από ΑΠΕ.

Στην οικιακή χρήση το ειδικό τέλος μείωσης εκπομπών αέριων ρύπων αναπροσαρμόζεται σε 38,61 Ευρώ/MWh ,που σημαίνει ότι η αύξηση του τέλους αυτού από το 2010 και μετά ανέρχεται στο αστρονομικό ποσοστό του 12.870%!!!!!!! Και επειδή πολλή  κουβέντα γίνεται για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, αξίζει να αναφερθεί ότι στις 27.12.2013 η οριακή τιμή του συστήματος, με την οποία διενεργούνται οι συναλλαγές στην χονδρεμπορική αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, ήταν 68,717 Ευρώ/MWh δηλαδή η επιβάρυνση από το ΕΤΜΕΑΡ ανέρχεται στο 56,2%, που σημαίνει ότι μόνο εξαιτίας των ΑΠΕ και ιδιαίτερα της χωρίς προγραμματισμό επέκτασης των Φωτοβολταϊκών πάρκων με υπερβολικά υψηλές εγγυημένες τιμές, φτάσαμε στο σημείο τα λαϊκά στρώματα να πληρώνουν το "μάρμαρο" της "πράσινης ανάπτυξης".

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με διαδοχικές αποφάσεις της η ΡΑΕ κατόπιν έντονων διαμαρτυριών του ΣΕΒ, έχει μειώσει τις επιβαρύνσεις στις κατηγορίες των μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών, μεταφέροντας τα βάρη που αναλογούσαν στην κατηγορία αυτή στις πλάτες των λοιπών καταναλωτών και ιδιαίτερα των οικιακών.

Οι συνολικές επιβαρύνσεις από το ΕΤΜΕΑΡ ανά κατηγορία πελατών προβλέπεται να είναι:

  • Υψηλή τάση:                14,99 εκατομμύρια Ευρώ / έτος  
  • Αγροτική χρήση ΜΤ:     7,26             >> 
  • Λοιπές χρήσεις ΜΤ:   188,60            >> 
  • Αγροτική χρήση ΧΤ:   47,91          >> 
  • Οικιακή χρήση ΧΤ:     694,59            >> 
  • Λοιπές χρήσεις ΧΤ:    605,58            >> 

Τώρα μπορεί να δει καθαρά ο καθένας που οδηγεί το μνημόνιο και η πολιτική της εγκατάλειψης του λιγνίτη στο όνομα δήθεν της προστασίας του περιβάλλοντος. 

Προσεχώς θα δούμε και άλλα πολλά με το κομμάτιασμα και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. 

Τότε θα καταλάβουν όλοι το ......"είδες η ΔΕΗ"!!!!!! 

Εκτός αν μέχρι τότε γίνει ...... της Βουλγαρίας. 
enalaktikovima

Δεν υπάρχουν σχόλια: