Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Ο ΑΔΜΗΕ ΘΑ ΠΩΛΟΥΝΤΑΝ ΣΤΟ ΑΝΤΙΤΙΜΟ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΥ (€350 εκ. )!

ΤΙ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ TERNA S.A, ΕΠΙΔΟΞΟΥ ΑΓΟΡΑΣΤΗ ΤΟΥ ΑΔΜΗΕ
Το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας το οποίο αναπτύσσεται διαρκώς από τη δεκαετία του ΄50 και έχει κοστίσει δισεκατομμύρια στον Ελληνικό λαό και εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές, θα πωλούνταν στο αντίτιμο του κύκλου εργασιών ενός χρόνου!
Σε συνέντευξή του σε Ιταλική οικονομική ιστοσελίδα ο κ. Matteo Del Fante, επικεφαλής της TERNA S.A. (του Ιταλικού Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), εμφανίζεται προβληματισμένος με το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα.
Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και η παλαιότερη προσωπική δέσμευση του νέου πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι δε θα αναγνωρίσει την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ καθώς και καμία ιδιωτικοποίηση του Ομίλου ΔΕΗ «καθιστά δυσχερή την απόκτηση του 66% του ΑΔΜΗΕ». Το ενδιαφέρον της TERNA για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου του ΑΔΜΗΕ εξακολουθεί να υπάρχει, παρά το εκλογικό αποτέλεσμα, αν και «οι πιθανότητες υλοποίησης της πώλησης είναι σημαντικά μικρότερες σε σχέση με αυτές που θα ήταν με νίκη του Σαμαρά».
Σύμφωνα με την Ιταλική ιστοσελίδα, η Ιταλική TERNA είχε στη διάθεσή της μόνο €350 εκ. για την αγορά του 66% του ΑΔΜΗΕ και «βρίσκονταν σε αναζήτηση χρηματοοικονομικού εταίρου». Εντούτοις, μέχρι πριν τις πρόσφατες εκλογές, η Ιταλική TERNA θεωρούνταν ως ο πιθανότερος αγοραστής του πλειοψηφικού πακέτου του ΑΔΜΗΕ.
Ο ΑΔΜΗΕ Α.Ε. αποτελεί θυγατρική του ομίλου ΔΕΗ Α.Ε. και είναι ο ιδιοκτήτης και ο Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Η λογιστική αξία του ΑΔΜΗΕ αποτιμάται άνω των €1,4 δισ. ενώ η πραγματική του αξία (κόστος αντικατάστασης) είναι άνω των €8 δισ.
Το ευτελές του προβλεπόμενου τιμήματος πώλησης του ΑΔΜΗΕ φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία των οικονομικών καταστάσεων που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ΑΔΜΗΕ :
Ο κύκλος εργασιών της εταιρίας ήταν € 325εκ. για το 2012, € 347 για ο 2013 ενώ για το 2014 εκτιμώνταν σε περίπου € 400 εκ. ! Τα αντίστοιχα κέρδη (μετά τους φόρους) ήταν €25 εκ. το 2012, €55 εκ. το 2013 και η εκτίμηση για το 2014 τα ανέβαζε στα +€60 εκ. !

Μόνο ο προϋπολογισμός της σύμβασης για την ηλεκτρική σύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό Σύστημα, που υπογράφηκε με τυμπανοκρουσίες το φθινόπωρο του 2014, έρχονταν σε € 240εκ. ενώ ο προϋπολογισμός των προγραμματισμένων από τον ΑΔΜΗΕ έργων για την επόμενη δεκαετία υπερβαίνει τα € 2 δις !
Παρά τις μεγάλες αντιδράσεις, η πώληση του ΑΔΜΗΕ ψηφίστηκε από τη συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου (Ν. 4237/2014) και προβλέπονταν να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2015. Ο διαγωνισμός για την πώληση του ΑΔΜΗΕ φρέναρε αρκετές φορές εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας και σταμάτησε στη φάση της αξιολόγησης (due diligence) χωρίς να φθάσει στη δημοσιοποίηση των οικονομικών προσφορών, οι οποίες αναμένονταν στις αρχές Ιανουαρίου 2015.

Άλλοι ανταγωνιστές που είχαν εκφράσει ενδιαφέρον για την απόκτησή του ήταν η αντίστοιχη (κρατική) εταιρία του Βελγίου “ELIA”, η (επίσης κρατική) Κινεζική “State Grid Corporation” και το συνταξιοδοτικό fund των ενστόλων του Καναδά “PSP Investments”, το οποίο έχει ήδη εξαγοράσει το 26,7% του μετοχικού κεφαλαίου του αεροδρομίου της Αθήνας από την Hochtief.

Ολόκληρο το δημοσίευμα, στα ιταλικά, βρίσκεται στον παρακατω σύνδεσμο :
http://albertonosari.it/new/2015/01/26/terna-possibile-stop-alla-vendita-della-rete-greca/

iskra

Δεν υπάρχουν σχόλια: